Residents and councillors object to plans for new flats

The former Greystoke Surgery site in Kings Avenue will become luxury apartments if an application is approved.
The former Greystoke Surgery site in Kings Avenue will become luxury apartments if an application is approved.
0
Have your say

Concerns have been raised about plans for luxury apartments that would replace a former Morpeth GP practice.

Following an event for residents in the locality earlier this year, Countylife Homes submitted a planning application to demolish the building that used to contain Greystoke Surgery and build a three-storey development with six flats.

The proposal in Kings Avenue also includes underground parking and landscaping and if the scheme is approved, the sets of matures trees that enclose the perimeter of the site along the south, west and northern boundaries would be retained, trimmed and managed by a specialist arboriculturalist.

More than 20 people have objected to the proposal, including Kings Avenue resident Peter Allan.

His submission says: ‘The proposed design is a modern structure, which is totally out of keeping as almost all of the buildings in the surrounding area are 100 or more years old.

‘While it is accepted that the existing structure has three floors, the top floor is within a pitched roof. In contrast, the proposed structure is effectively flat roofed and above the visual impact is significant and hugely negative to the character of the area.’

Morpeth Town Council is also opposing the plans. As well as being ‘out of keeping with the neighbourhood’ and its ‘inappropriate size’, it has concerns about the ‘lack of renewable energy within the development’ and ‘light pollution problems due to the glass frontage of the development’.

The site was put up for sale when Greystoke Surgery moved into the Morpeth NHS Centre at The Mount in 2013.

The design and access statement on behalf of Countylife Homes says: ‘The scale of the proposed building has been carefully designed to fit in with the existing buildings surrounding the site.

‘Concerns from the public consultation have been addressed as part of the design and as a result, the development is more in keeping with its surroundings.’