Fresh application for new flats at town site

The former Greystoke Surgery site in Kings Avenue, Morpeth.
The former Greystoke Surgery site in Kings Avenue, Morpeth.

Revised plans have been submitted for luxury apartments on the site of a former Morpeth GP practice.

Last summer, Countylife Homes lodged a bid to demolish the building that used to contain Greystoke Surgery and build a three-storey development with six flats.

More than 20 people and Morpeth Town Council objected to the proposal and in December, it was turned down following a vote by members of Northumberland County Council’s planning and rights of way committee.

Since then, the company has been in dialogue with neighbouring residents and made some amendments for a fresh application that it believes addresses the concerns contained within the refusal notice, which said the proposed building ‘would have an overbearing impact, with excessive massing, and would be out of keeping with the area’.

It was deemed to be contrary to a policy of the submission draft Morpeth Neighbourhood Plan.

A few objections have been put forward so far, but the town council is not opposed to the new plans.

The revised application is for a two-and-a-half storey development with five apartments, which has reduced the overall scale and massing compared to the first bid.

The design and access statement adds: ‘The contemporary appearance of the previous scheme has been abandoned for a more traditional approach.’

Byron Mahoney is one of the residents living nearby opposing the second proposal.

His submission says: ‘The new plans unfortunately would still see the destruction of the existing Victorian building, which I find unforgivable.

‘Residential plans submitted by another party in September 2013, and permitted by the council, include and therefore imply the structure to be both sound and, with a little architectural imagination, could be retained.’

At a meeting of the town council’s planning and transport committee, Coun Bob Robertson said: “First time round it looked awful, so I’m pleased that the company has looked at the points raised by residents and this committee and come back with a much more suitable design.”